Vespadiscovery, de mooiste manier om de mijnregio Genk en omstreken  te ontdekken

Maasland route

Maasland route

Dit is een zeer mooie route van ongeveer 85 km die je zal leiden langs 5 van de 6 toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen

Winterslag, Zwartberg, Waterschei

Als we vertrokken zijn op onze vertreklocatie rijden we langs de De Sint-Albertuskerk. Dit is een zogeheten mijnkathedraal die zich bevindt aan het kerkplein te Zwartberg, Vandaaruit rijden we verder richting De Cegeka Arena, het stadion van voetbalclub KRC Genk. Dit is met 23.718 plaatsen het op vier na grootste stadion van België.
Vanhieruit rijden we door de tuinwijken van Waterschei en komen dan langs de oude steenkoolmijn van Waterschei, het Thor park.

Stadion KRC Genk
Thor Park

As en Nationaal Park Hoge Kempen

Vandaar gaat de route verder en rijden we langs de terril van Waterschei door de mooie velden in As om aan te komen aan het oude station van As. Dit is een van de toeganspoorten van het Nationaal Park hoge Kempen. Jarenlang speelde Station As een centrale rol in de steenkoolontginning in deze streek, want van hieruit vertrokken de vele mijnwerkers en kolenwagens naar de nabijgelegen mijnen in Eisden, Waterschei en Winterslag.
Ook hier is het mijnverleden niet ver weg: even verder op de site vind je namelijk een 31 meter hoge uitkijktoren, een replica van de boortoren waarmee André Dumont de eerste steenkool in Limburg ontdekte. Zo heb je een weids zicht over de stationsite en het omliggende Nationaal Park. Het voormalige stationnetje van As is nu een gezellig brasserie waar je de sfeer van weleer nog steeds kan opsnuiven. Het perron doet dienst als terras.

Station As
Uitkijktoren Station As

Maasmechelen, Eisden

Van Het stationnetje van Asch rijden we verder door de Mechelse Heide alsook langs een van de poorten van het Nationaal Park Hoge Kempen. Verder rijden we door de mijn Cité van Eisden en komen we langs het Museum van de Mijnwerkerswoning, gelegen in het hart van de oude tuinwijk rond de gewezen steenkoolmijn Limburg Maas. De tweewoonst werd gebouwd in 1925 en is een mooi voorbeeld van de Engelse 'garden city'-architectuur.
Het Museum van de Mijnwerkerswoning wil illustreren hoe arbeiders in de dertiger jaren woonden. De linkerhelft is ingericht als een traditionele mijnwerkerswoning uit de jaren ’30, met de originele meubels, binnendeuren, schilder en behangtechnieken, en zo meer.

Het loont beslist de moeite hier een kijkje te nemen.
Openingsuren:
Maandag 09:00 - 16:00
Dinsdag 09:00 - 16:00
Woensdag 09:00 - 16:00
Donderdag 09:00 - 16:00
Vrijdag 09:00 - 16:00
Zaterdag 09:00 - 14:00
Zondag 09:00 - 14:00
Belgische feestdagen: 09:00 - 14:00

Hierna rijd je verder en kom je langs de Sint-Barbarakerk . Dit is de parochiekerk van Eisden-Tuinwijk te Eisden, ook een zogenaamde mijnkathedraal. Ze bevindt zich aan de Kastanjelaan.
De kerk werd gebouwd nadat de steenkoolmijn van Eisden werd aangelegd en in 1923 in productie werd genomen, in het kader waarvan diverse cités werden gebouwd onder de noemer Eisden-Tuinwijk. Het werd een monumentale kerk in een vorm van baksteenexpressionisme, met ook gotische elementen, zoals spitsboogvensters en de glas-in-loodramen in het koor, die zijn geïnspireerd op die van de kathedraal van Chartres. Het gebouw, voorzien van een plompe toren, is 53 meter hoog en werd gebouwd van 1934-1936 onder architectuur van Auguste Vanden Nieuwenborgh.

Museaum van de Mijnwerkerswoning
Sint-Barbarakerk
Maasmechelen Village

Oud Rekem

Als we dan door rijden komen we langs Maasmechelen Village. Het alom bekende winkelparadijsje in ons Limburg. Vervolgens rijden we de zuidwillemsvaart over naar Eisden , Vucht en Boorsem , Uikhoven om dan aan te komen in Oud Rekem wat In 2008 door ‘Toerisme Vlaanderen’ officieel uitgeroepen tot ‘Het Mooiste Dorp van Vlaanderen’. Wanneer je er even rond wandelt begrijp je meteen waarom...

Het kasteel d’Aspremont-Lynden , de museumkerk , de museumapotheek , distillerie Senden en de vele historische gebouwen vormen samen een prachtig historisch dorpje dat je terug brengt in de tijd. Ook het Drossaerdhuis, het Poortgebouw, het Gerechtshof enz. zijn de aandacht meer dan waard. Wandel in Oud-Rekem rond en u waant zich in een openluchtmuseum.

Oud Rekem
Poortgebouw Oud Rekem

Zutendaal

Van hieruit rijden we richting Zutendaal. Als bosrijkste gemeente is de natuur één van de belangrijkste attracties in de gemeente. In het bezoekerscentrum De Lieteberg kan je op ontdekkingstocht naar de fascinerende wereld van insecten of ga je genieten van het eerste blotevoetenpad van Vlaanderen. Zet al je zintuigen en beide voeten in om de bijzondere prikkels van hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water waar te nemen op een zorgvuldig samengesteld parcours. Koud en warm, vochtig en droog, aangenaam en prikkelend wisselen elkaar af tijdens een route van bijna 3 km lang, die enkel toegankelijk is op blote voeten. (Wel je handdoek niet vergeten)

Blotevoetenpad Zutendaal

Terug naar Genk

Van hieruit trekken we verder door de bossen richting Kattevennen om daar De oerknal en wat erna kwam te ontdekken. In den beginne was er niets.
Deze nieuwe permanente tentoonstelling start bij het absolute begin van de kosmos, 13,8 miljard jaar geleden. Een moment waarin het begrip 'tijd' niet eens bestond. Stap voor stap maken we een reis door de evolutie, van de oerknal tot het heden.
Ook thema's waar de astronomie anno 2022 mee worstelt, komen aan bod. Wie zijn we eigenlijk, hebben we nog een toekomst en hoe moeten we omgaan met onze kleine bol in de oneindige kosmos?

Voor meer interessante informatie bezoek dan zeker eens de website van Kattevennen

Als we verder rijden komen we langs het Heempark .
Dit gezellige park ligt tussen Kattevennen en het centrum van Genk. Kuier er langs de vijvers, hooilanden en kleine boerderijdieren. Of neem een kijkje in de bijenhal, een Kempense bakoven en in de speeltuin.

In 2000 werd het zonnewijzerpark ingehuldigd. Het zonnewijzerpark legt vanuit het gebied de Molenvijvers de link met de talrijke educatieve bezienswaardigheden in het Heempark en de Kattevennen. Het gazon van het park werd uitgerust met 12 kunstige zonnewijzers om de tijd te meten.
Het Molenvijverparkt in het centrum van Genk was oorspronkelijk een moeras dat werd bewaterd door de Dorpsbeek. In 1967 werden de Molenvijvers ingericht tot stadspark. De authentieke watermolen is voortaan een brasserie.
Vanhieruit rijden we verder naar ons eindpunt en vertreklocatie te Zwartberg.

Zonnewijzerpark Genk
Molenvijver Genk