Vespadiscovery, de mooiste manier om de mijnregio Genk en omstreken  te ontdekken

Eben-Emael - Maastricht

Eben-Emael - Maastricht route

Spring op je glimmende Vespa en laat de wind je gids zijn op een betoverende reis door het Limburgse landschap. Vanuit het pittoreske Zwartberg ,vlakbij de artistieke oase van La Biomista, waar kunst en natuur samensmelten in harmonie vertrekt onze tocht richting de intrigerende industriële architectuur van C-mine, een culturele en creatieve site gelegen in Genk. Het is gevestigd op de voormalige mijnsite van Winterslag, die tot het einde van de 20e eeuw actief was als steenkoolmijn. Na de sluiting van de mijn werd de site herontwikkeld tot een bruisend centrum voor kunst, cultuur, ondernemerschap en recreatie.

Vliermaalrood, Hoeselt, Bilzen

Van hieruit rijden we een naar het schilderachtige Vliermaalrood, waar de rust van het platteland je omarmt en rijden we verder langs charmante straatjes en komen we na 37km aan in Hoeselt. We zetten onze tocht verder en komen na 40km aan in Alden Biesen. Dit is een imposant kasteel gelegen in Bilzen. Het is één van de grootste kastelen in de regio en staat bekend om zijn prachtige architectuur en rijke geschiedenis.

Alden Biesen
Het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd in de 16e eeuw door de Duitse Ridderorde en diende als hoofdkwartier voor deze invloedrijke ridderorde in de regio.
Tegenwoordig wordt Alden Biesen voornamelijk gebruikt als cultureel centrum en toeristische attractie. Bezoekers kunnen rondleidingen volgen door de prachtig ingerichte kamers, de formele tuinen verkennen of deelnemen aan één van de vele culturele evenementen en festivals die op het terrein worden georganiseerd. Zie website www.alden-biesen.be

Wijngaardstreek

Verder rijdend langs kronkelende wegen en door de rustieke schoonheid van Rijkhoven bereiken we na 48 km Genoels-Elderen, bekend om zijn eeuwenoude wijngaarden en heerlijke wijnen. Dit is ook te bezoeken. Zie website www.wijnkasteel.com
Verderop wachten de idyllische dorpjes Herderen en Heukelom, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

Wijnkasteel

Kanne

Na 60 km komen we aan in het schilderachtige Kanne, waar de Maas rustig haar weg baant door het landschap. Breng eventueel een bezoek aan De mergelgrotten van Kanne, dit is een fascinerende bezienswaardigheid in België, gelegen in de buurt van het dorp Kanne. Deze grotten zijn ontstaan door eeuwenlange mergelwinning, waarbij de zachte kalksteen werd uitgegraven voor diverse doeleinden, zoals bouwmateriaal en zelfs als grondstof voor de productie van cement.
Wat deze grotten zo interessant maakt, is niet alleen hun historische betekenis als voormalige groeven, maar ook de verschillende lagen en gangen die door de tijd heen zijn gevormd. Sommige delen van de grotten dateren zelfs uit de prehistorie en werden gebruikt als schuilplaatsen door vroege menselijke bewoners.
De koelte en stilte van de ondergrondse wereld vormen een intrigerend contrast met de drukte van het dagelijkse leven daarbuiten, waardoor een bezoek aan de grotten een rustgevende en memorabele ervaring kan zijn voor bezoekers van alle leeftijden.
Voor de openingstijden en rondleidingen zie website www.grottenvankannevzw.be

Grotten van Kanne

Fort Eben-Emael

Nog 2 km verder hebben we het Fort Eben-Emael dit is een indrukwekkend militair fort gelegen in de Belgische gemeente Bassenge, in de provincie Luik. Het fort staat vooral bekend om zijn strategische ligging en zijn rol tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Gebouwd tussen 1932 en 1935, diende Fort Eben-Emael als een belangrijk onderdeel van de Belgische verdedigingslinie langs de grens met Duitsland. Het fort was bedoeld als een onneembare vesting en werd beschouwd als een van de meest geavanceerde militaire installaties van zijn tijd.
Het fort was strategisch gebouwd op de samenvloeiing van de Maas en het Albertkanaal, waardoor het een cruciale positie innam in de verdediging tegen een mogelijke Duitse invasie. Het was uitgerust met zware artillerie, gepantserde koepels, en ondergrondse gangenstelsels, waardoor het een geduchte tegenstander was voor vijandelijke troepen.
Het bezoeken van Fort Eben-Emael biedt een fascinerende inkijk in de militaire geschiedenis en architectuur, met name gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog. Als je van plan bent het fort te bezoeken, vind je op deze website de openingsuren terug : www.fort-eben-emael.be

Eben-Emael

Maastricht

Hierna heb je de keuze om terug richting de vertreklocatie te rijden of kan je ook kiezen om de grens over te steken naar Maastricht, waar je de gelegenheid hebt om te genieten van de culinaire hoogstandjes die deze bruisende stad te bieden heeft of laat je betoveren door de historische architectuur en de levendige sfeer terwijl je geniet van een smakelijke maaltijd.

Maastricht

Terug naar Genk

Na een smakelijke tussenstop in Maastricht hebben we nog een trip van 38 km voor de boeg en snorren we verder naar het groene Gellik en het levendige Zutendaal. Tot slot brengt onze route ons terug naar het hart van Limburg, naar de dynamische stad Genk, waar traditie en vernieuwing elkaar ontmoeten.
Met herinneringen aan adembenemende landschappen, historische pracht en culinaire verwennerijen, is deze Vespa-tocht door Limburg een onvergetelijke ervaring die nog lang zal nazinderen.